Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΙΣΣΑΣ

TO ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
     Κοντά στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας , δίπλα  στις γραμμές του τρένου, στις αρχές της δεκαετίας του 70, η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να τιμήσει για την προσφορά τους  τους  αγωνιστές του Μακεδονικού αγώνα της  Άρνισσας  κατασκεύασε ένα πάρκο που ονομάστηκε << Πλατεία Μακεδονομάχων >>.
     Εκεί τοποθετήθηκε η προτομή του μακεδονομάχου και δημοδιδασκάλου Σταύρου Χατζηχαρίση (1882-1957 ) που ήταν ο επικεφαλής  των μακεδονομάχων της Άρνισσας. Στη  βάση της προτομής αναγράφονται και 13 ονόματα των αγωνιστών μακεδονομάχων της περιοχής. Παλιότερα την ημέρα του μακεδονικού αγώνα ( πρώτη Κυριακή μετά τις 13 Οκτωβρίου ) γινόταν τελετή με κατάθεση στεφάνων και ποιήματα μαθητών.
     Το 1997, ο γιος του Σταύρου  Χατζηχαρίση ,ταξίαρχος Παντελής Χατζηχαρίσης , τοποθέτησε δίπλα από την προτομή ένα εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος-Αγίας Αναστασίας.
     Τα ονόματα των  Μακεδονομάχων που αναγράφονται είναι:
Θεοδώρου Παντελής,
Στογιαννίδης  Χρήστος,
Παπαευαγγέλου ιερεύς,
Χατζηγιώργης Χατζηκωνσταντίνου,
Θεοδώρου Φώτιος,
Θεοδώρου Τρύφων,
 Καραβίτης Τραϊανός,
Πάρτσκας Απόστολος,
 Σαμαράς Λάζαρος,
Μητσάρας Δημήτριος,
 Μητσόπουλος Αθανάσιος και
Βερικούκης Κωνσταντίνος

Πηγή :Ιστορική πορεία της  Μακεδονίας (Π. Χατζηχαρίσης )

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Άρνισσα
 
  Λίγο πιο έξω από την Άρνισσα στον Α΄Βαλκανικό πόλεμο έγινε η μάχη του Όστροβου μεταξύ Ελληνικών και Τούρκικων Δυνάμεων με νίκη των Ελλήνων. Στο μέρος αυτό  χτίστηκε μνημείο προς τιμή των  νεκρών Ελλήνων στρατιωτών. Πάνω του υπάρχει ένα άγαλμα και μια μαρμάρινη επιγραφή με  κάποια λόγια για αυτούς.
    Η μάχη αυτή αναγράφεται και στις στήλες του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, μαζί με τις πιο σημαντικές μάχες των Ελλήνων
            Επίσης κάθε χρόνο κάνουμε εκδηλώσεις, εκφωνούνται λόγοι, καταθέτουμε στεφάνια και έρχονται ιερείς να κάνουν τρισάγιο στους νεκρούς.
            Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος ο Δήμαρχος της Έδεσσας, Βουλευτές,ο Πρόεδρος της Άρνισσας, στρατιωτικοί, καθώς  και παιδιά από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού μας.

Κείμενο: Κυριακή Τσιτιρίδου-Έ τάξη
Δακτυλογράφηση: Μιχαήλ Κέκης-Έ τάξη

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΑΡΝΙΣΣΑΣ
    Το τζαμί της Άρνισσας, χτίστηκε το 1338 πάνω σε ένα λόφο, δίπλα στην λίμνη Βεγορίτιδα. Μετά την κατάληψη του Όστροβου, όπως λεγόταν τότε το 1338, ήρθαν μουσουλμάνοι κάτοικοι και για να μπορούν να προσεύχονται στον Αλλάχ, έχτισαν το τζαμί. 
Μάλιστα υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι ο Γεώργιος Μόδης έβαλε τρείς γυναίκες που έβλεπαν τον ιμάμη, τις κοίταξε ο ιμάμης και ξέχασε να πει ¨λα ιλάχ λαχ¨ και θύμωσε ο Αλλάχ και έπνιξε τις γυναίκες και τον ιμάμη. 
    Τα χρόνια πέρασαν και το τζαμί έμενε χωρίς να γκρεμιστεί. Μέχρι το 1941 που οι Γερμανοί ρίξανε τον μιναρέ και το τζαμί πήρε την τελική του μορφή. Αξίζει να το επισκεφτείς, μόνο που όταν φτάσει κάποιος κάτω από το λόφο, πρέπει να τον ανεβεί και να δει το αξιοθέατο, αλλά με μεγάλη προσοχή, διότι υπάρχουν πολλά φίδια.
    Ο μιναρές του στέκει ξεχωριστά από το κυρίως κτίριο και διατηρείται μέχρι τη βάση του εξώστη σε καλή κατάσταση. Στηρίζεται σε μία τετράγωνη βάση, όπου υπάρχει πόρτα, από την οποία μέσω στριφογυριστής κτιστής σκάλας ανεβαίνει κανείς στον εξώστη.
      Βορειοανατολικά του τεμένους χτίστηκε λουτρό, που σήμερα βρίσκεται κάτω από εγκαταλειμμένη κατοικία της δεκαετίας του ’60. Αναγνωρίζονται οι ζεστοί χώροι του, κάποιοι βοηθητικοί και η δεξαμενή. Χρονολογείται προς τα τέλη του 15ου αι., ίσως και στο α΄ μισό του 16ου αι.
     Ο ναός της Αγίας Τριάδας, βρίσκεται μέσα στον οικισμό και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης  βασιλικής με νάρθηκα και χαγιάτι . Χρονολογείται πιθανόν στο β΄ μισό του 19ου αι..




Κείμενο-Δακτυλογράφηση: Μιχαήλ Κέκης-Έ τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου