Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Δημοτικό Σχολείο Άγρα

 Άγρας
Ίχνη κατοίκησης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1650/1600-1100 π.Χ.) έχουν εντοπιστεί νότια του δημόσιου δρόμου Έδεσσας-Φλώρινας και δυτικά του σημερινού χωριού Άγρα, στη λεγόμενη τούμπα Τσούκα.
Βορειοανατολικά της τούμπας, δίπλα στην όχθη του Εδεσσαίου ποταμού, βρέθηκε ένα σημαντικό νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου (1000-700 π.Χ.). Κατά την ανασκαφή των 50 πλούσια κτερισμένων τάφων ήρθαν στο φως κοσμήματα, όπλα, πήλινα αγγεία και σφονδύλια, αντικείμενα που ήταν τοποθετημένα δίπλα στους νεκρούς.



Ο Άγρας στην Προϊστορία και στην εποχή του χαλκού
Αγρός Δηµοτικού Σχολείου 
Η σωστική ανασκαφή στον παραπάνω αγρό πραγματοποιήθηκε µετά από αίτηση του αγροτικού Συνεταιρισµού να ανεγείρει εδώ διαλογητήριο-συσκευαστήριο κερασιών, που αποτελούν την κατεξοχήν καλλιέργεια της περιοχής. 
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το διάστηµα Απριλίου -Ιουνίου 1998 και έφερε στο φως 50 κιβωτιόσχηµους τάφους του γνωστού στην περιοχή αυτή και κατά µήκος της εθνικής οδού Έδεσσας - Φλώρινας νεκροταφείου της εποχής Σιδήρου.
Οι τάφοι, ποικίλων διαστάσεων, ήταν κατασκευασµένοι µε σχιστόπλακες γειτονικού λατοµείου . Οι σχιστόπλακες των στενών πλευρών εισείχαν από τα άκρα. Οι τάφοι περιελάµβαναν ενταφιασµούς, αλλά και πολλαπλές ανακοµιδές. Οι τελευταίοι νεκροί είχαν προσανατολισµό Α-Δ. και Δ.-Α, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί, εάν ο προσανατολισµός είχε σχέση µε το φύλο των νεκρών, όπως συµβαίνει στις µεταγενέστερες περιόδους. 

Σπανιότερα  τµήµατα από σχιστόπλακες χρησιµοποιούνταν ως προσκέ φαλα των νεκρών. Τους νεκρούς συνόδευαν πήλινα κτερίσµατα, όπως αγγεία (οπισθότµητες πρόχοι, αµφορίσκοι, µόνωτα που σπανιότερα φέρουν µαστοειδείς αποφύσεις, δίωτα µε κοµβιόσχηµες απολήξεις) και αµφικωνικά σφονδύλια ή ψήφοι. Επίσης κτερίσµατα µεταλλικά, κοσµήµατα (πτηνόµορφο περίαπτο, σφηκωτήρες, οκτώσχηµες πόρ πες, δαχτυλίδια, κοµβία, σύριγγες) και όπλα (σιδερένιες αιχµές δοράτων, σιδερένια µαχαίρια, σιδερένιες αιχµές βελών). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου