Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Άγιος Γεώργιος Ζέρβης:

Άγιος Γεώργιος Ζέρβης:
Στο χωριό της Ζέρβης που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρα βρίσκουμε τη γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται περίπου το 1800 μ. Χ.
Η κύρια είσοδος του ναού ήταν χαμηλή και στρογγυλή για να μην μπαίνουν οι Τούρκοι με τα άλογά τους. Πάνω στην πόρτα υπήρχε μια πλάκα  κατά πάσα πιθανότητα  να ήταν γραμμένη η χρονολογία ανέγερσης του Ναού. Η καμπάνα στηριζόταν σε δυο ξύλινες κολόνες και λένε ότι στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο το 1912 χτύπησε την καμπάνα ένα Βουλγαρικό βλήμα και την ράγισε. Την επόμενη χρονιά οι κάτοικοι του χωριού επισκεύασαν το χαλασμένο καμπαναριό.
Οι εικόνες ήταν δωρεές των κατοίκων και χρονολογούνται το 1853.
Η εκκλησία είχε πέτρινα καθίσματα με γυναικωνίτη από τη μία και ανδρωνίτη από την άλλη πλευρά. Τα προβλήματα τα συζητούσαν και τα έλυναν παρουσία του Ιερέα. Οι πιστοί μετά τη λειτουργία δεν έφευγαν αν δεν τους καλημέριζε ο ιερέας στον πρόναο.  
Το 2003 στις 29 Αυγούστου ξημερώματα Σαββάτου 4:30π.μ. ξεσπάει φωτιά και καταστρέφεται ο ναός. Φήμες λένε ότι κίνητρο ήταν χρυσά νομίσματα που πιθανός να υπήρχαν μέσα στο Ναό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ιστορία του ναού αλλά  και του χωριού.
Την επόμενη χρονιά η εκκλησία ξαναφτιάχνεται.  Σήμερα είναι  κοιμητήριο του Χωριού.  
Οι μαθήτριες της Στ τάξης Τάνη Θεοδώρα, Γιάγκου Παρασκευή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου