Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Παναγίτσα

Στην Παναγίτσα  έχουν εντοπιστεί από την εφορεία αρχαιοτήτων Πέλλας δύο χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν ανασκαφεί. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Σταλίδη, ανάγονται στην εποχή του σιδήρου, 1600 – 600 π.Χ. Ο πρώτος βρίσκεται ΝΔ του χωριού, απέναντι από το κοιμητήριο και πιθανολογείται ότι πρόκειται για οικισμό. Ο δεύτερος είναι ένα κοιμητήριο της ίδιας εποχής και τοποθετείται απέναντι από το ξενοδοχείο VORRAS.
 Στο ιερό ναό του χωριού, οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποπερατώθηκε λίγα χρόνια μετά τον ερχομό των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μ. Ασία και την Αν. Θράκη, βρίσκονται 150 εικόνες. Οι εικόνες αυτές μεταφέρθηκαν από πρόσφυγες των τριών χωριών της περιοχής Αργυρούπολης του  Πόντου : την Άτρα, το Μοναστήρι και τη Μάλαχα. ‘Εχουν αγιογραφηθεί μεταξύ του 15ου και 19ου αιώνα, δίνοντας στον ιερό ναό μουσειακό χαρακτήρα.  Προ δεκαετίας ολοκληρώθηκε η συντήρησή τους από ειδικευμένο συνεργείο με φροντίδα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Οι Ακρίτες». Πρόσφατα έγινε καταγραφή τους από την εφορεία αρχαιοτήτων Ημαθίας και το φωτογραφικό αρχείο είναι διαθέσιμο και από την εφορεία αρχαιοτήτων Πέλλας. Στον ιερό ναό εκτός των εικόνων υπάρχουν ιερά κειμήλια και εκκλησιαστικά βιβλία της ίδιας περιόδου.
 Στο μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου φυλάσσονται πλήθος βιβλίων από τη σχολική βιβλιοθήκη της Σχολής της Άτρας (κεφαλοχώρι στην περιοχή της Αργυρούπολης), επιστημονικού περιεχομένου, τα οποία λόγω της πολυκαιρίας χρήζουν άμεσης συντήρησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου