Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

Στις 2 Φεβρουαρίου 1905 επτά κάτοικοι της περιοχής επέστρεφαν από την Φλαμουριά μετά από κοινωνική επίσκεψη. Έξι ήταν κάτοικοι Μεσημερίου και ένας κάτοικος Φλαμουριάς. Ένα χιλιόμετρο περίπου έξω από το χωριό, τους είχαν στήσει ενέδρα οι Βουλγαροκομιτατζήδες και τους σκότωσαν όλους. Το χωριό για να τιμήσει αυτούς τους πατριώτες έστησε μνημείο λίγο έξω από το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται περίπου 1000 μέτρα Νοτιοδυτικά του οικισμού κοντά στον δρόμο που οδηγεί στη Φλαμουριά. Το μνημείο αυτό το βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία η οποία είναι από παλαιότερη επίσκεψή μας. Τα ονόματα των ηρώων αυτών είναι:
1. Ιερέας Ευστάθιος Παπαστογιάννης
2. Τρύφων Αθανασίου
3. Κωνσταντίνος Κίτσος
4. Νικόλαος Μποζίνης
5. Κωνσταντίνος Ζαφειρίου
6. Στέργιος Γιαννάκης
7. Τρύφων Θωμάς
Να σημειωθεί επίσης ότι προτομή του Ιερέα Ευστάθιου Παπαστογιάννη έχει στηθεί στον περίβολο του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Μεσημερίου που αποτελεί και το ηρώο του χωριού μας.
Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου γίνεται μνημόσυνο και ακολουθεί δεξίωση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ανθρώπων αυτών και προς τιμήν τους για το αίμα που έχυσαν για την πατρίδα τους. Ακόμη διοργανώνονται και αθλητικές εκδηλώσεις (δρόμος θυσίας κλπ με συμμετοχές από πολλά μέρη της Ελλάδας) στα πλαίσια της παραπάνω δράσης. Φυσικά το σχολείο μας συμμετέχει στις δράσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου