Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Το Κάτω Γραμματικό θεωρείται ορεινό χωριό και χρονολογείται πριν από το 1175 μ.Χ.


    Το Κάτω Γραμματικό θεωρείται ορεινό χωριό και χρονολογείται πριν από το 1175 μ.Χ.
   Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο Κάτω Γραμματικό μπορεί να επισκεφτεί αρκετά σημαντικά μνημεία όπως ο Μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου , το μνημείο του Οικουμενικού Πατριάρχη Χρύσανθου , το μνημείο των Μακεδονομάχων και πολλά ξωκλήσια.
    Έξω από το χωριό , υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου , η οποία είναι κτισμένη σε ύψωμα. Μια παλιά επιγραφή την παρουσιάζει κτισμένη από το 1175 μ.Χ. Σήμερα υπάρχει μέσα στην εκκλησία επιγραφή που την παρουσιάζει ανακαινισμένη από το 1667 μ.Χ. έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
    Ο Πατριάρχης Χρύσανθος γεννήθηκε στο Κάτω Γραμματικό στις 25 Φεβρουαρίου το 1768. Μυήθηκε τη Φιλική Εταιρεία και συνεργάστηκε με τον ηγέτη της Επανάστασης Εμμανουήλ Παπά. Ορίστηκε Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης από το 1824 Έως ΤΟ 1826. Τον τιμάμε με πολιτιστικές εκδηλώσεις το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Το μνημείο των Μακεδονομάχων βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Τα ονόματα των πεσόντων Μακεδονομάχων είναι γραμμένα σε μαρμάρινη πλάκα . Είναι οι ήρωες που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας .
            Τέλος,  είναι ένας μεταβυζαντινός μισογκρεμισμένος Πύργος. Λέγεται ότι υπήρξε τριώροφο φυλάκιο συνόρων του τότε Νομού . Σήμερα σώζεται μόνο ένα χαμηλό τμήμα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε φυλλωσιές ποωδών. Το μόνο που μαρτυράει την ύπαρξή του (σήμερα…) είναι μια ταμπελίτσα που αναφέρει ότι –όντως- είναι ένας μεταβυζαντινός πύργος .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου